Csontpótlás

Csontpótlásra akkor van szükség, ha a tervezett fogpótlásunk elhorgonyzásához implantátum vagy implantátumok beültetését tervezzük, ám ehhez nem áll rendelkezésünkre elegendő csont.

Azt gondoljuk, hogy csontozatunk szilárd, stabil és nem változik. De ez nem így van. A funkció során keletkező terhelés hatására folyamatosan átépül. Ezért van az, hogy pl. az asztronauták csontja folyamatosan vékonyodik, és gyengül az űrben.
Ha elvesztünk egy fogat életünk hátralévő részében folyamatosan csontot veszítünk annak helyén. A fogeltávolítás utáni első 3-6 hónapban a legdrasztikusabb a folyamat. Ezért végzünk a foghúzással egy időben (azonnali implantálás), vagy ahhoz közeli időpontban implantációt, implantátum beültetést. Abban az esetben, ha már régebben történt a foghúzás és a csontkínálat nem megfelelő egy implantátum beültetéséhez, szükséges lehet a csont szélességének vagy magasságának a növelése. Ez történhet saját csonttal, úgynevezett csontpótló anyagokkal vagy ezek kombinációjával. A saját csontot a szájüreg különböző területeiről nyerjük, mely ezután újra képződik. A csontpótló anyagok származhatnak állatokból (marha, sertés), vagy lehetnek emberi eredetűek.

Amennyiben nem végezzük el az egyébként szakmailag szükséges csontpótlást, és nem megfelelő szélességű csontba végzünk műgyökér beültetést, az implantátum egyik vagy mindkét oldalán vékony csontfalak maradnak. Ezeknek a keringése nem megfelelő, ezért relatíve gyors lebontódásukkal számolhatunk. Ez a beteg számára az implantátum körüli gyulladás, később ínyvisszahúzódás képében jelentkezik.

A leggyakrabban használt csontpótló műtétek típusai implantátum beültetéshez:

1, Az arcüregemelés egy olyan csontpótlás típus, melynek során a felső állcsont rágófogainak a helyén a csont magasságát szeretnénk növelni. A műtét során az arcüreg nyálkahártyájának csontképző tulajdonságát kihasználva csontpótló anyagot juttatunk a nyálkahártya és a szájüreg felöli csontfal közé. Gyógyulási ideje 4-6 hónap.

2, Az állcsontgerinc vastagítása során szeretnénk elérni, hogy az implantátum minden irányból legalább 2 mm csonttal legyen körülvéve. Ma már bizonyított tény, hogy ha ennél jelentősen vékonyabb csont veszi körül az implantátumok nyakát, az pár éven belül komplikációkat okozhat.
A szükséges csontpótlás mértékétől függően többféle modern technika áll rendelkezésünkre.

Fogászati garancia!

Mottónk, hogy az a fogászati munka igazán drága, amit kétszer kell elkészíteni, ezért mindig törekszünk a pontos, precíz munkavégzésre.