Mi a műgyökér, és mikor alkalmazzuk?

Műgyökérnek nevezzük, az állcsontba beültetett, és ott rögzült fogászati implantátumot. Ennek a beavatkozásnak a végső célja mindig valamilyen fogpótlás készítése, és a páciens komplex fogászati rehabilitációja, (mely magában foglalja a rágást, az arc középső részének esztétikáját, és a beszédet).

Bár a módszer már több mint 50 éves múltra tekint vissza, az utolsó évtizedben hatalmas technológiai fejlődésen ment át.

Az implantátumok anyaga túlnyomó részt titán, de elérhetőek cirkónium, és ezek házasításából készített implantátumok is. Ezek az anyagok biokompatibilisek, más szóval bioanyagok, melyeket elfogad az emberi szervezet. Direkt strukturális, és funkcionális kapcsolatra képesek az élő csonttal.

A gyártás során először hidegen munkálják meg az implantátumokat, hogy elérjék a kívánt formát. Ez azért felelős, hogy a műgyökér megszoruljon a csontban a műtét során. Majd különböző felületkezeléseken esnek át (pl. homokfújás, savmaratás). Ez a beültetés utáni csontosodást segíti elő. Végül sterilizálják őket.

Érdemesebb inkább széles körben ismert és jól bevált implantátumot választani. Ezek biztosan rendelkeznek a nemzetközi minőségbiztosítási szabványokkal, már van velük tapasztalat, és nyugodtak lehetünk, hogy később akár évtizedek múlva is lesz hozzájuk alkatrész.

Az implantátumok alkalmazási területei:

– Olyan esetekben, amikor egy-két fog hiányzik, és egyébként fix hidat készítenénk a szomszéd fogakra, műgyökerek beültetésével elkerülhető a hiányt határoló fogak lecsiszolása.

– Amikor a meglévő fogak száma már kevés ahhoz, hogy fix hidat készítsünk rájuk, vagy teljes fogatlansággal állunk szemben az implantátumok nagy előnye, hogy fix fogpótlás is készíthető, mely könnyebben megszokható, nem okoz olyan gondokat az evésnél, mint egy kivehetős fogsor.

Egy jó implantátumnak évtizedekig ki kell tartania.

Ebben nagy a páciens felelőssége is. Komolyan kell venni a javasolt speciális tisztitó eszközök rendszeres használatát, és félévente-évente meg kell jelenni az orvosi ellenőrzésen. Ezen felül fontos a jó egészségi állapot. Természetesen az egész szervezetet érintő betegségek (pl. nem kontrollált cukorbetegség), és a káros szenvedélyek (pl. dohányzás), a implantátumok élettartamát is megrövidítik.

Másrészt nagy az orvos felelőssége is. A beavatkozás előtt fontos az esetleges ínybetegség és a rossz fogak ellátása. A tervezésnél, és a megfelelő pozíció kiválasztásánál figyelembe kell venni a rendelkezésre álló csont és lágyrész kínálatot, szükség esetén pótolni ezeket.

Fogászati garancia!

Mottónk, hogy az a fogászati munka igazán drága, amit kétszer kell elkészíteni, ezért mindig törekszünk a pontos, precíz munkavégzésre.