Csontpótlás

Csontpótlásra akkor van szükség, ha a tervezett fogpótlásunk elhorgonyzásához implantátum vagy implantátumok beültetését tervezzük, ám ehhez nem áll rendelkezésünkre elegendő csont.

A gyógyult implantátumok a csontban rögzülnek, és így biztosítják a korona vagy fogsor rögzülését. Ám ahhoz, hogy ez így is maradjon hosszútávon bizonyos biológiai, és mechanikai szabályokat be kell tartani. A rágó terhelésnek megfelelő méretű implantátumot kell beültetni, és azt megfelelő szélességű csont kell, hogy körül vegye.

A csontozatunk folyamatosan változik, mert a funkció során keletkező terhelés hatására folyamatosan átépül. Ha elvesztünk egy fogat életünk hátralévő részében folyamatosan csontot veszítünk annak helyén. A fogeltávolítás utáni első 6 hónapban a leggyorsabb a folyamat. Ezért javasolt a foghúzáshoz közeli időpontban az implantátum beültetés.

Abban az esetben, ha már régebben történt a foghúzás és a csontkínálat nem megfelelő implantátum beültetéséhez, szükséges lehet a csont szélességének vagy magasságának a növelése. Ez történhet saját csonttal, úgynevezett csontpótló anyagokkal, vagy ezek kombinációjával. A saját csontot a szájüreg különböző területeiről nyerjük, mely ezután újra képződik. A csontpótló anyagok származhatnak állatokból (pl.marha), vagy lehetnek emberi eredetűek.

Amennyiben nem végezzük el az egyébként szakmailag szükséges csontpótlást, és nem megfelelő szélességű csontba végzünk műgyökér beültetést nagy bajt okozhatunk. Az implantátum egyik vagy mindkét oldalán vékony csontfalak maradnak, melyek keringése nem megfelelő, és nem tudnak évtizedekig ellenállni az implantátum által közvetített, szájüregben fellépő mechanikai terhelésnek. A sorvadt csont felett általában az íny is kevesebb, mely tovább rontja a helyzetet. Az implantátum körül gyulladás alakul ki, ami a csont idő előtti felszívódásával jár. Erre utaló jelek az implantátum körüli íny érzékenysége, ínyvérzés, fájdalom, íny visszahúzódás, rossz lehelet.

Ha felmerül, hogy probléma van implantátummal, a lehető legrövidebb időn belül fogorvoshoz kell fordulni. Az implantátum körüli gyulladást kezelni kell, mert magától, vagy otthoni kezelésre (pl. fertőtlenítős öblögetés) nem fog javulni, sőt nagyon hamar az értékes csontszövet elvesztéséhez vezet. Ezeknek az eseteknek az ellátása pedig már mindig sokkal nehezebb, mint az implantáció előtt csontot pótolni.

Összességében tehát amennyiben implantációt szeretnénk, a fogak elvesztése után érdemes minél hamarabb belevágni, és ha az orvos azt javasolja, hogy csontpótlásra van szükség, arra jó eséllyel az implantátum éltattartama szempontjából nyomós oka van.

Fogászati garancia!

Mottónk, hogy az a fogászati munka igazán drága, amit kétszer kell elkészíteni, ezért mindig törekszünk a pontos, precíz munkavégzésre.