Kivehető fogpótlás

A kivehető fogpótlások esetében igazán sok lehetőség, variáció van a fogpótlás komfortja, stabilitása, tartóssága és a ráfordítás mértéke szerint. Megtámaszkodhatnak részben fogakon vagy implantátumokon és részben vagy teljesen a szájüregi nyálkahártyán.

Általánosságban a betegek ódzkodnak a kivehetős fogpótlásoktól. Ennek ellenére bizonyos esetekben csak ezekkel a fogpótlásokkal érhető el egy harmonikus arcprofil. Régebbi foghúzások után, a foghiányokon túl, az elpusztult állcsontgerinc miatt az ajkak beesettek lehetnek, idősebb kinézetet kölcsönözve ezzel. A kivehetős fogpótlások műíny része ezt kompenzálja.

kivehető fogpótlás

Teljes kivehető fogsor

Teljes fogatlanság esetén készítjük. Hátránya, hogy csak a fogsor és a nyálkahártya között kialakuló vákuum és a nyál ragasztó hatása tartja helyben, ezért sok esetben fogsor rögzítő ragasztóra van szükség. Főleg az alsó állcsonton nehéz jó teljes fogsort csinálni, ezért itt gyakran kell kiegészítő elhorgonyzás. 2-4 implantátum beültetésével és úgynevezett lokátor fejek segítségével akár egy régi fogsor is átalakítható bármikor. Ezek használatával a fogsort stabilizáljuk, megszüntetjük a lötyögést.

kivehető fogsor
Az állcsontok a fogak eltávolítása után funkció hiányában egész életünkben sorvadnak. Ezért van az, hogy a teljes kivehetős fogsorok pár év után már nem passzolnak úgy, mint az elkészítés pillanatában. Az implantátumok ezt a funkciót adják vissza az állcsontnak, ezzel megállítva a leépülést. Természetesen a tisztításhoz ezeket a fogsorokat is le kell venni.

Stéges (implantációs) fogsor

Stéges implantációs fogsor

Ugyancsak teljes foghiányok esetén használjuk. Előnye, hogy nagyon jó rögzülést biztosít és nem kell beborítani a teljes szájpadlást felső fogpótlás esetén. Klasszikusan 4 implantátum beültetésével jár, melyeket a szájban összekötünk különböző elhorgonyzást elősegítő elemekkel. Felső állcsonton, ahol az esetek többségében nem tudjuk párhuzamosan beültetni az implantátumokat, kiváló megoldást biztosít.

Kombinált fogpótlás

Klasszikus, implantátum nélküli megoldás. Egy fix és egy kivehetős részből áll. A megmaradt fogakat bekoronázzuk, és ez természetesen fixen a szájban marad. A nagyobb hiány/hiányok pótlását pedig kivehetős fogsorral oldjuk meg, mely finommechanikai rejtett elhorgonyzással rögzül a koronákhoz. A kivehetős rész filigránabb, mint egy teljes kivehetős pótlás, mivel fém vázat tartalmaz.

Teleszkópos fogpótlás

Főleg akkor szoktuk készíteni, ha már csak 2-3 stabil, jó állapotú fog marad egy állcsonton. Bár több fogra, vagy akár implantátumokra is készíthető. Ilyenkor foganként 2 korona készül. Az egyik koronát a fogra cementezzük, a másik korona pedig a fogsorban rögzül, és a kettő közötti súrlódás adja a fogsornak a rögzítését. A fogpótlás a teljes kivehetős fogsornál redukáltabb lehet a fogak számától függően.

Kapcsos részleges kivehető fogsor

Amikor már a meglévő fogak helyzete vagy állapota nem teszi lehetővé fix fogpótlás készítését, a legköltséghatékonyabb megoldás. Hátránya, hogy a hiányt határoló fogakon fémkapcsok láthatók.

Ideiglenes, részleges kivehető fogsor

Egy vagy több fog hiánya esetén a foghúzás és az implantátum gyógyulásának az idejére szoktuk alkalmazni. A hiányt határoló fogakon rózsaszín műíny színű kapcsokkal kapaszkodik.  1-3 foghiány esetén klipsznek hívjuk.

Tekintse meg fogászati szolgáltatásaink listáját.

Fogászati garancia!

Mottónk, hogy az a fogászati munka igazán drága, amit kétszer kell elkészíteni, ezért mindig törekszünk a pontos, precíz munkavégzésre.