A fix fogpótlások (koronák, hidak)

A fix fogpótlások (koronák, hidak) rögzülhetnek a fogakon vagy implantátumokon. Ezeket lehetőség szerint igyekszünk nem használni vegyesen, mert a fogaknak egészséges állapotban is van egy minimális mozgathatósága, míg az implantátumoknak nincs.

A fix fogpótlások, koronák, hidak

Korona

Egy fog beborítására szolgál. Nagyobb szuvasodás, törés, kopás, elszineződés miatt lehet rá szükség. Feladata a hiányzó fogforma, funkció és esztétika helyreállítása, továbbá a maradék foganyag védelme. A modern koronák a fogtól nem állnak el, a fog külső kontúrjába besüllyeszthetők. Erre az ínygyulladás és későbbi ínyvisszahúzódás megelőzése céljából van szükség. Ezt egy nagyító alatt csiszolt körkörös váll segítségével érhetjük el a legpontosabban.

Anyagát tekintve a tartós konona lehet fémkerámia, cirkónium, préskerámia. A köznyelv számára ezek mind porcelánkoronák, hiszen külső rétegük színtartó, formatartó kerámia.

  • Fémkerámia korona

A legrégebbi és legelterjedtebb kerámia leplezésű korona. Előnye leginkább, hogy költségkímélő. Hátránya, hogy a mai nagyon magas esztétikai elvárásoknak kevésbé felel meg. Továbbá annak ellenére, a teljes külső felszíne fogszínű, a fognyak, és az íny találkozásánál évek után egy szürkés árnyalatú csík jelenhet meg.

  • Cirkónium/zirkonium korna

A váz anyaga ebben az esetben a fémmentes cirkónium-dioxid. A tervezés és a megmunkálás már számítógépvezérelt, CAD/CAM (Computer-assisted design/computer-assisted machining). Ennek az anyagnak az előnye, hogy fehér, fogszínű, ezáltal a végső pótlás fénytörése, transzparenciája, sokkal közelebb áll a saját fogéhoz, mely természetesebb megjelenést kölcsönöz.

  • Préskerámia korona, a valóban teljes kerámia korona.

A legélethűbb hatású, legmagasabb esztétikájú fémmentes korona. Hátránya viszont, hogy több fog pótlására szolgáló hidak nem készíthetők belőle.

Ideiglenes céllal is készül korona.  Ezek anyag általában műanyag.

  • Rövidtávú ideiglenes koronák

Fontosnak tartjuk, hogy a fogpótlások készítése alatt a beteg ne legyen fogatlanul. Célunk, hogy egy felületes szemlélő ne láthassa, hogy fogászati kezelés van folyamatban, továbbá a lecsiszolt fogak hideg-meleg érzékenységének minimalizálása, és a rágó funkció fenntartása.

Ezért átmeneti megoldásként a szék mellett a lecsiszolt fogakra rövidtávú ideiglenes műanyag koronákat készítünk. Ez általában 1-2 hetes időszakra szól, amíg a végleges fogpótlás elkészül.

  • Hosszútávú ideiglenes korona

Technikus által, általában kemény műanyagból CAD-CAM technológiával készített fogmű. Esztétikusabb, és pontosabb, mint a szék mellett készített ideiglenes koronák. Általában pár hónapra tervezzük.

 

Híd

Foghiányok konvencionális megoldására szolgálnak a fogakra ragasztott hidak. Ilyenkor a hiányzó fogra jutó rágóterhelést a mellette lévő fogakra terheljük. Feltétele, hogy rendelkezésre álljon megfelelő számú, elhelyezkedésű és állapotú fog, melyeken elhorgonyozhatjuk a fogpótlást.

Hátránya, hogy a hiányt határoló fogakat le kell csiszolni, akkor is , ha egyébként egészségesek. Élettartamát a szájhigiénia, a kerámia sérülése, a ragasztó cement kioldódása és az ínyvisszahúzódás mértéke határozza meg.

Előnye az implantációs pótlásokkal szemben költséghatékonysága.

foghíd

Abban az esetben, ha valaki nem szeretné lecsiszoltatni az ép fogait vagy nem áll rendelkezésre megfelelő pillérként felhasználható fog (pl. sorvégi hiányok), egyszerű, stabil és tartós megoldást kínál az implantátumon rögzülő korona vagy híd.

A legmodernebb fogpótlások, az implantációs fix megoldások esetében a hagyományos ragasztásos eljáráson túl ma már rendelkezésünkre állnak csavarral rögzülő megoldások is. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy sérülés vagy bármilyen más probléma esetén a fogpótlásokat könnyen eltávolítsuk, javítsuk, majd újra rögzítsük.

A hidak a koronákhoz hasonlóan többféle anyagból készülhetnek:

  • Fémkerámia híd

A fémváz miatt tartós, erős megoldás. Hátsó rágó területek hiányainak ellátására javasoljuk elsősorban. Bár kerámia leplezőanyag adja a külső réteget, esztétikájában elmarad a cirkóniumtól.

  • Cirkónium híd

A Cirkónium szakítószilárdsága lehetővé teszi, hogy fémmentes esztétikus hidakat készíthessünk belőle. Elsődleges indikációs területe a látható esztétikailag fontos területek.

Hídprotézis

Ez a híd és egy redukált protézis keveréke. Azokban az esetekben alkalmazzuk, amikor az állcsont olyan mértékben sorvadt, hogy a harmonikus arcprofil eléréséhez, a műfogak mellett műínyt is kell használnunk, de fixen fel tudjuk csavarozni az implantátumokra. Anyaga szerint lehet fémkerámia és akrilát fém merevítéssel.

All-on-4 típusú fogpótlások esetén sokszor használjuk ezt a megoldást.

All-on-4 fogpótlás hídprotézis

Tekintse meg fogászati szolgáltatásaink listáját.

Fogászati garancia!

Mottónk, hogy az a fogászati munka igazán drága, amit kétszer kell elkészíteni, ezért mindig törekszünk a pontos, precíz munkavégzésre.